Manchego

Manchego is een beroemde Spaanse kaas met een beschermde oorsprongsbenaming, gemaakt van de volle melk van schapen van het Manchega ras. Deze kaas is afkomstig uit de uitgestrekte, dorre en winderige regio La Mancha in het midden van Spanje.

Kenmerkend voor Manchego is de onmiskenbare, zigzag-afdruk van het traditionele grasvormpje (esparto) op de zijkant en het kenmerkende visgraatmotief op de boven- en onderkant van de kaas. De smaak varieert afhankelijk van de rijpingstijd; jongere Manchego’s zijn mild en fruitig, terwijl oudere kazen een scherpere, rijkere smaak en een kruimelige textuur hebben.

In ons assortiment hebben wij de volgende rijpingsvarianten:

  • Semi-curado: Jongere kaas (ongeveer 3 maanden gerijpt) met een mildere, boterachtige smaak.
  • Curado: Volledig gerijpte kaas (minimaal 6 maanden) met een stevigere textuur en een uitgesproken, nootachtige smaak.
  • Añejo: Extra lang gerijpte kaas (vaak 1 jaar of langer), intens van smaak, kruimelig en met een pittige nasmaak.