Gruyere

Gruyere is een rauwmelkse kaas die genoemd is naar de Zwitserse stad Gruyeres. De kaas heeft sinds 2001 een AOC keurmerk. Gruyère is uitstekend geschikt voor op brood, in tosti’s op uiensoep of andere warme gerechten. Maar ook op de kaasplank misstaat deze schitterende kaas niet. Gruyère wordt geproduceerd met ongepasteuriseerde melk die verwarmd wordt tot 34°C. Vervolgens wordt de melk gestremd. De gestremde melk wordt vermalen tot korrels en deze worden weer verwarmd op 43°C. De temperatuur wordt nog even verhoogd tot 54°C. Hierna wordt de kaas in een vorm gegoten en geperst. De buitenkant wordt vervolgens gezouten en daarna twee maanden gerijpt op kamertemperatuur. Hierna kan de kaas voor langere tijd gerijpt worden in een vochtige kelder.Gruyère is een zoete kaas met een zoute bijsmaak. Als de kaas nog jong is, is hij nog romig en smaakt hij een beetje naar noten. Als de kaas meer gerijpt is, wordt hij droger. Wanneer hij meer dan tien maanden heeft gerijpt, krijgt hij de naam Reservé. Ook hebben wij geregeld in ons assortiment de Gruyere Alpage. Wat is precies Alpage? Le Gruyère d’Alpage AOP wordt alleen tijdens de zomermaanden in de alpenkaasmakerijen geproduceerd. Deze kaas dankt zijn fijne, typische smaak aan de grote verscheidenheid aan weidegrassen en de alpenflora, en uiteraard aan de hoogwaardige rauwe melk van de koeien die er op dat moment grazen. De Alpage variant is goed te herkennen aan de gedrukte band op de zijkant van de kaas met daarin o.a. het woord: “Alpage”