Cru du Nord “Creuses”
Cru du Nord is uniek dankzij de Belgische rauwmelkse traditie. De diverse kazen worden gemaakt met lokale ingrediënten: melk van de boerderij, Belgisch zeezout, binnenkort zelfs verruild voor Noordzeewater. De melk is rauwmelks, zodat natuurlijke enzymen en melkzuurbacteriën de smaak intenser maken. Het productieproces is traditioneel, geen kleurstoffen en niet stabiliseren van de wrongel, wat zorgt voor een rijke, soms variërende smaak. Alle stappen, van het roeren van de wrongel tot het vormen en wassen van de kaas, wordt met de hand gedaan. Alle kazen van Cru du Nord hebben als thema dus de zee. Dit unieke, lactisch gestremde zachte kaasje, gevormd als een oester (Creuse is een Zeeuwse holle ook wel Japanse oester), geeft de verbondenheid aan met de zee. Het wordt op natuurlijke wijze (zuur) gestremd en vervolgens met as bedekt. Dat geeft aanvankelijk een zachte, frisse minerale smaak met een romige korst en naarmate de kaas rijpt wordt deze steeds smeuïger.
